Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Steki pod ziołową skorupką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
poledwina wieprzowa 600 gramów
natka pietruszki, pęczek 1 sztuk
szałwia, pęczek 0,5 sztuk
tymianek, gałązki 3 sztuk
szalotka 3 sztuk
oregano, peczek 0,5 sztuk
ryż 200 gramów
czosnek 1 ząbki
jajka 1 sztuk
kromka chleba tostowego 1 sztuk
pomidory 600 gramów
olej 2 łyżek stołowych
bulion 200 mililitrów
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
parmezan tarty 50 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie i osączyć.
Masa ziołowa: zioła opłukać, osaczyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a od pozostałych oderwać listki i posiekać. Jedną szalotkę obrać i pokroić na kawałki. oczyszczony czosnek przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić na małą kostkę. Połowę oregano, posiekane zioła, czosnek, chleb oraz szalotkę wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory oraz pozostałe 2 szalotki pokroić w kostkę.
Mięso pokroić na 8 kawałków i smażyć na oleju kilka minut, doprawić do smaku i zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć szalotki, podlać bulionem( może być z kostki), dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i pozostałe oregano, krótko zagotować. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem.
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować masą ziołową i posypać parmezanem. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Udekorować odłożonymi ziołami. Podawać z ryżem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER