Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Sushi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 8
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż 250 gramów
ocet winny 4 łyżek stołowych
cukier 3 łyżek stołowych
sól 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 50 mililitrów
kwadraty suszonych alg nori 2 sztuk
kalmar swieży 1 kostek
krewetki swieże 4 sztuk
surowy filet z łososia, tuńczyka, śledzia 250 gramów
jajka 2 sztuk
sos sojowy 1 łyżek deserowych
oliwa 1 łyżek deserowych
ogórek 1 sztuk
pasta wasabi 3 łyżek stołowych
sos sojowy według uznania
pasta wasabi według uznania
imbir marynowany według uznania

Wykonanie:

Opłukany ryż moczyć 30 minut w 400ml wody. Gotować pod przykryciem 8 minut od chwili zagotowania, amiejszyć ogień i gotować 15 minut. Odstawić na 10 minut do ostygniecia. Ocet wymieszać z cukrem, solą i winem. gdy cukier i sół rozpuszczą się, płyn wymieszać z ryżem.
Kalmara umyć, odciąć głowę, usunąć wnętrzności, rozciąć i zdjąć błonę, dokładnie opłukać i pociąć na kawałki 2x6 cm, obgotować krótko we wrzątku, osączyć i ostudzić.
Krewetki obrać z pancerza, zostawiając pancerz przy ogonie. Usunąć z krewetek czarną kiszeczkę.
Ryby pokroić na plastry, następnie na kwadraty 2x6 cm. ogórek obrać przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić na słupki. Jeden kwadrat nori pokroić na paski o szerokości 1,5 cm.
Patelnię nasmarować oliwą, jajka rozbić i wymieszać z sosem sojowym, smażyć na patelni zwijając usmażoną masę tak, aby powstał gruby omlet z jajek. Pokroić go na plastry.
Z 2/3 ryżu utoczyć wałeczki o wielkości mniejszej niż krewetki, kawałki kalmara, ryby i omletu. Wałeczki posmarować pastą wasabi i ułożyć na nich kawałki ryb, krewetek, kawałki kalmarów i omletu. Omlet z ryżem owinąć paskami alg nori.
Na desce ułożyć drugi kwadrat nori, na nim rozłożyć pozostały ryż, słupki ogórka i kawałki marynowanego imbiru. Zrolować mocno algi z ryżem. Pokroić roladę na kawałki o długości 3 cm.
Podawać sushi z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Każdy powinien na swoim talerzu wymieszać odrobinę wasabi z sosem sojowym, maczać w nim sushi i jeść z małymi kawałkami marynowanego imbiru.

Uwagi:

Wasabi - chrzan japoński. Utarty miąższ podaje się do sushi i sashimi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: gośc

Data: 2011-05-23

o ile wiem, imbir jest do neutralizjacji smaku w buzi po to zeby móc sie delektowac nastepnym kawalkiem

Autor: Slajmi

Data: 2011-03-21

W takim wydaniu to nigdy nie będzie sushi. Nikt kto zna sie na rzeczy nie zrobi w ten sposób sushi. część składników równiez nie jest odpowiednia. przepis nieprawidłowy. Sposób jedzenia opisany również nieprawidłowo. Totalna bzdura

Autor: aisha40

Data: 2009-04-20

polecam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER