Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Ryż smażony w ananasie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ananas 1 sztuk
cebula dymka 3 sztuk
papryczka czerwona chili 1 sztuk
szczypiorek posiekany 2 łyżek stołowych
kolendra posiekana 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
pasta krewetkowa 2 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
ryż 0,75 szklanek
kolendra, listki według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko.
Ananas umyć szczoteczką i przekroić na wzdłuż(wraz z czupryną), połówki wydrążyć nie uszkadzając skorupy, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, wydrążone połówki zachować.
Oczyszczony czosnek i dymki posiekać. Oczyszczoną papryczkę również posiekać. Dymkę, szczypiorek, kolendrę, papryczkę wymieszać z miąższem ananasa.
Na oleju podsmażyć czosnek z pastą krewetkową na złoty kolor, dodać ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszać i smażyć, aż całość będzie równomiernie gorąca. Wymieszać z kostkami ananasa.
Połówki ananasa wypełnić ryżem z ananasem, przybrać listkami kolendry lub pietruszki.

Uwagi:

Kolendę można zastąpić natką pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER