Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Ostra zupa tajska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
krewetki 250 gramów
palczatka cytrynowa, łodyżka 1 sztuk
kaffir lime, listki 2 sztuk
boczniaki 3 sztuk
sos rybny 2 łyżek stołowych
sok z limonki 0,5 szklanek
kawałek imbiru 1 sztuk
kolendra, listki 10 sztuk
cebula dymka 1 sztuk
papryczka chili 2 sztuk
mleko kokosowe 1 szklanek
woda 3 szklanek
kolendra, listki według uznania

Wykonanie:

Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę cytrynową pokroić ukośnie w plasterki. Chili, kolendrę i dymkę posiekać. Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę cytrynową, imbir, liście kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.
Dodać sos z limony, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.

Uwagi:

Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, a kolendrę natka pietruszki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: mirelka

Data: 2010-02-26

Świeża kolendra ma zupełnie inny smak niż pietruszka.

Autor: Bongo

Data: 2010-02-14

Prosty i dobry przepis

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER