Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kotleciki jagniece tandoori

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kotlety jagniece 12 sztuk
jogurt naturalny 300 mililitrów
czosnek 4 ząbki
garam masala 2 łyżek stołowych
kardamon w proszku 1 łyżek deserowych
chili 1 łyżek deserowych
szafran 1 szczypta
czerwony barwnik spożywczy 5 krople
sól według uznania
jogurt naturalny 300 mililitrów
kolendra posiekana 1 łyżek stołowych
mięta posiekana 1 łyżek stołowych
chili 0,5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Z kotlecików całkowicie usunąć tłuszcz, a kostki dokładnie oczyścić z błon i tłuszczu. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do jogurtu(300ml) dodać czosnek, garam masala, kardamon, chili(1 łyżeczka), czerwony barwnik i szafran, posolić i dobrze wymieszać.
Przygotowane kotlety włożyć do jogurtu z przyprawami i odstawić do marynowania na 1h.
Kotlety wyjąć z marynaty, ułożyć na ruszcie i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Sos: jogurt(300ml) wlać do garnka, wsypać świeże zioła i 0,5 łyżeczki chili, wymieszać. Podgrzać na małym ogniu, niedopuszczając do wrzenia.
Upieczone kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i podawać z ryżem.

Uwagi:

Barwnik można zastąpić koncentratem burakowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER