Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Cannelloni po bolońsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
makaron cannelloni 400 gramów
wołowina chuda 400 gramów
boczek 100 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
masło 50 gramów
śmietanka 100 mililitrów
grzyby suszone 2 sztuk
goździk 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
schab wieprzowy 100 gramów
wołowina chuda 100 gramów
szynka 100 gramów
masło 50 gramów
cebula 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowych
woda 250 mililitrów
śmietanka 125 mililitrów
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
parmezan tarty 300 gramów
gałka muszkatołowa 1 szczypta

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. 2 cebule, marchewkę i łodygę selera oczyścić i posiekać, a goździk utłuc. Namoczone grzyby odcisnąć i posiekać. Boczek (100g)i mięso wołowe(400g) zemleć i wymieszać z masłem(50g). Dodać jarzyny i goździk. Smażyć na średnim ogniu do zrumienia. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i grzyby, doprawić solą oraz pieprzem, zalać śmietanką(100ml) i dusić na małym ogniu 30 minut, mieszając.
Ugotowany makaron napełnić farszem i ułożyć w posmarowanej masłem formie.
Ragout po bolońsku: zemleć schab, wołowinę(100g) i szynkę. Oczyszczoną marchew(1), cebulę(1)i seler(1) posiekać i smażyć na maśle do zeszklenia. Dodać zmielone mięso i szynkę, odparować. Rozpuścić w wodzie przecier(2 łyżki) i dodać do sosu. Posolić, wsypać utartą gałkę i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Sosem zalać makaron. Posypać startym parmezanem i zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Podawać gorące.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: renataliw

Data: 2009-04-20

Jeśli jest dużo sosu, można nie gotować makaronu, bo i tak zmięknie podczas zapiekania.

Autor: Floress

Data: 2008-12-20

Uwielbiam cannelloni

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER