Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Sosy bearneńskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 8
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szalotka 2 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 3 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
masło 250 gramów
estragon, gałązki 2 sztuk
ziarna białego pieprzu rozgniecione 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
pasta pomidorowa 2 łyżek stołowych
wywar mięsny według uznania
mięta, gałązki 2 sztuk

Wykonanie:

Sos bearneński podstawowy: oczyszczone szalotki drobno posiekać.
Do garnka wlać wino, ocet, dodać szalotki, gałązkę estragonu i rozgniecione ziarna pieprzu, Gotować na małym ogniu,aż płyn odparuje do 1/3 objętości. Zdjąć z ognia, przecedzić i ponownie wlać do garnka.
Garnek wstawić do naczynia z gorącą wodą, dodać żółtka, odrobinę soli i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia, aby żółtka się nie ścięły.
Małymi porcjami dodawać masło i ubijać, aż cały sos nabierze jednolitej konsystencji. Pod koniec przygotowywania można dodać pokrojony estragon i kilka kropli soku cytrynowego.
Sos choron: do sosu bearneńskiego dodać pod koniec gotowania 2 łyżki pasty pomidorowej.
Sos foyot: do sosu podstawowego dodać zagęszczony ( przez odparowanie) przecedzony wywar mięsny.
Sos paloise: w sosie bearneńskim zastąpić estragon świeżą miętą.
Sos tyrolski: przyrządza się z ubitych nad parą żółtek i oliwy z dodatkiem pasty pomidorowej i pieprzu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: zuzia

Data: 2011-04-26

ale przepyszne

Autor: Floress

Data: 2008-12-29

dobre

Autor: kamilasz70

Data: 2008-12-07

Bardzo dobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER