Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pianka z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 60
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka luksusowa 1 litrów
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
cukier według uznania
orzechy włoskie posiekane 100 gramów
rodzynki wymoczone 100 gramów
galaretka czerwona 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania

Wykonanie:

Ciasto: całe jajka ubić, mikserem, z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach na złoty kolor.
Pianka: maślankę roztrzepać z musem truskawkowym, doprawiając cukrem do smaku, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i roztopioną na ogniu. Całość chwilę ubijać mikserem.
Zimny biszkopt umieścić w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wylać na niego tężejącą piankę i wyrównać. Piankę równomiernie posypać wymoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą równomiernie zalać bakalie na cieście. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-18

Pycha!

Autor: edl26

Data: 2008-12-10

bardzo ładnie wygląda i równie dobrze smakuję

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER