Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Stek z kulkami z włoskiej kapusty

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rumsztyki 4 sztuk
kapusta włoska, mała 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
wino czerwone 150 mililitrów
oliwa 2 łyżek stołowych
ocet balsamiko 2 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
boczek wędzony 80 gramów
margaryna 30 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony, przeciśnięty przez praskę czosnek zmieszać z winem, oliwą, octem, koncentratem i musztardą. Mięso opłukać, osuszyć, odciąć tłuszcz, zalać i odstawić na 30 minut.
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i poszatkować. Boczek pokroić w kostkę, dodać kapustę, 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać tartej bułki. Uformować kulki. Mięso wyjąć z marynaty, odsączyć, podsmażyć na margarynie po 3 minuty z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Marynatę wlać do sosu ze smażenia, zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Steki polać sosem i podawać z kulkami kapuścianymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER