Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Karczochy z szynką parmeńską.

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karczochy duże 4 sztuk
cytryna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ryż 150 gramów
wino białe wytrawne 75 mililitrów
wywar mięsny 40 mililitrów
parmezan tarty 2 łyżek stołowych
trufle z puszki 20 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 40 gramów
szynka parmeńska, plastry 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Ściąć łodygi i ostre zakończenia liści karczochów. Gotować ok. 40 minut z dodatkiem przekrojonej cytryny i łyżeczką soli ( aż zewnętrzne liście dadzą się łatwo oderwać). Oczyszczoną i posiekaną cebulę, czosnek i ryż zeszklić na maśle. Wlać wino i wywar. Dusić, mieszając, aż ryż zmięknie. Dodać parmezan, pokrojone trufle, doprawić solą i pieprze.
Karczochy odsączyć, wystudzić, środkowe liście odchylić i napełnić farszem. Włożyć do żaroodpornego naczynia natłuszczonego oliwą. Zapiekać 10 minut. Udekorować szynką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER