Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Faszerowany kurczak

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak duży 1 sztuk
seler naciowy 150 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
szczypiorek posiekany 3 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
esragon posiekany 2 łyżek stołowych
płatki owsiane ugotowane 200 gramów
wino biale wytrawne 250 mililitrów
masło 40 gramów
zasmażka jasna 2 łyżek stołowych
smietana kwaśna 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczoną marchewkę, selery i paprykę drobno pokroić i połączyć z ugotowanymi płatkami owsianymi, dodać posiekany szczypiorek i estragon, doprawić silą oraz pieprzem. Masą napełnić wnętrze umytego i osuszonego kurczaka, i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Kurczaka obsmażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, zalać winem. Pic w piekarniku ok. 60 minut w 180 stopniach. Mięso wyjąć, a sos przecedzić, zagęścić zasmażką, zaprawić śmietaną, solą oraz pieprzem. Kurczaka podzielić na porcje i oddzielnie podać sos.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER