Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Krem imbirowy z sosem śliwkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kawałek imbiru 1 sztuk
kawałek kory cynamonu 1 sztuk
mleko 50 mililitrów
cukier 50 gramów
jajko 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
śmietana kremówka 200 gramów
pistacje posiekane 20 gramów
dżem sliwkowy, słoiczek 0,5 sztuk
listki melisy według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony i starty na tarce imbir ugotować w mleku i odstawić na 10 minut. Ubić cukier z jajkiem i żółtkami. Mleko przecedzić i ubijajac powoli wlewać do masy jajecznej.
Śmietanę ubić, wymieszać z połową pistacji i kremem. Wstawić na 4h do lodówki. Do dżemu wlać odrobinę wody, dodać cynamon i podgrzać, odstawić do schłodzenia. Wyjąć cynamon, a sos zmiksować. Z kremu uformować kulki, polać sosem śliwkowym, posypać resztą orzeszków i udekorować listkami melisy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER