Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Flan

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 10 sztuk
mleko 1 litrów
cukier 400 gramów
woda 6 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Wodę, sok z cytryny i 1/4 cukru podgrzewać na patelni, mieszając, aż cukier się skarmelizuje.
jajka utrzeć z pozostałym cukrem i powoli połączyć z podgrzanym mlekiem, dokładnie wymieszać. Do małych foremek lub miseczek wlać na dno karmel i napełnić masą mleczno-jajeczną. Miseczki przykryć folią, ustawić na blasze wypełnionej wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 45 minut. Gotowy flan wyłożyć na talerzyki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kasia

Data: 2009-02-09

obawiam sie ze to cos w stylu creme brule, ktore bylo OKROPNE! kiedys z chlopakiem zrobilismy - spodziewalismy sie czegos lepszego ;)

Autor: elunia8762

Data: 2008-12-22

:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER