Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Barszczyk czerwony

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraki 2 kilogramów
grzyby suszone 50 gramów
czosnek 3 ząbki
cytryna 1 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać zimną wodą, tak by były przykryte, dodać opłukane suszone grzyby i zagotować. Ostudzić i odcedzić na sicie. Wywar grzybowy pozostawić. Buraki ponownie zalać zimną wodą (mniejszą ilością, tak żeby były zakryte) i ponownie zagotować. Ostudzić i odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba wywary połączyć. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Podawać z uszkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-30

dobry, nie przesadzony

Autor: zbulwersowana

Data: 2008-12-19

jak można WYRZUCAĆ buraki albo inne produkty spożywcze! marnotrastwo! nie można było użyć sformuowania: wyjąć?! eh....

Autor: ibeata

Data: 2008-12-11

polecam |:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER