Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Prosty piernik

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
miód 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
jajka 3 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 2 łyżek deserowych
migdały 100 gramów

Wykonanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Miód i cukier rozpuścić, stale mieszając, aż wytworzy się jednolity syrop i wystudzić. Do syropu stopniowo wmieszać mąkę, jajka, przyprawę korzenna, sodę oraz 3/4 migdałów. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec 45 minut w 190 stopniach. Ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową i oprószyć migdałami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER