Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Makówka z chałką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mak 250 gramów
mleko 2 litrów
chałka maślana 200 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
miód płynny 0,5 szklanek
rodzynki posiekane 50 gramów
migdały posiekane 50 gramów
orzechy posiekane 50 gramów
skórka pomarańczowa pokrojona 50 gramów
laska wanili 0,5 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
rum 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku. bakalie przesmażyć z masłem i miodem, stale mieszając. Dodać mak i jeszcze chwile smażyć. Do maku wlać 0,5 litra mleka i zagotować, dodać skórkę pomarańczową i rum.
Z chałki odkroić skórkę, a miąższ pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku resztę mleka z cukrem i wanilią. Maczać w nim kromki chałki, tak żeby mocno nasiąkły. Salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę masy makowej i przykryć ją warstwą chałki. Układać na przemian kolejne warstwy maku i chałki. Ostatnią powinien być mak. Przykryć i odstawić do lodówki na 3h. Przed podaniem przełożyć na talerz, usuwając folię i udekorować.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER