Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pasztet mięsny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 135 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
polędwica wieprzowa w całosci 450 gramów
wino białe wytrawne 1 szklanek
włoszczyzna pęczki 2 kostek
liście laurowe 1 sztuk
mąka 300 gramów
masło stopione 125 gramów
woda zimna 100 mililitrów
sól 0,5 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
mielona wieprzowina 600 gramów
por mały 1 sztuk
cebula 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
szczypiorek posiekany 1 łyżek stołowych
tymianek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
rosół drobiowy z kostki 1 szklanek
żelatyna 3 łyżek deserowych
koniak 2 łyżek stołowych
tłuszcz do smarowania według uznania

Wykonanie:

W przeddzień przyrządzania pasztetu polędwicę zalać marynatą z wina, pokrojonej włoszczyzny, liścia laurowego i pieprzu. Naczynie przykryć i wstawić na 11 godzin do lodówki.
Z maki, stopionego masła, zimnej wody, pół łyżeczki soli i jednego jajka zagnieść ciasto i odłożyć w chłodne miejsce także na 11 godzin.
Por umyć i pokroić w prążki. Seler pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Warzywa poddusić na łyżce masła i ostudzić. Dodać natkę, szczypiorek, tymianek, sól oraz pieprz. Dodać mielone i dobrze wymieszać farsz.
Ciasto rozwałkować na 2 placki grubości 3 mm. jeden ułożyć na natłuszczonej formie tak, aby wystawał ok. 1 cm. Drugi placek przyciąć do wielkości formy i wykroić pośrodku mały, okrągły otwór.
Polędwicę wyjąć z marynaty i osuszyć. W formie ułożyć połowę farszu, położyć na nim polędwicę, a na niej pozostały farsz.
Wystające z formy brzegi ciasta założyć na farsz i zwilżyć woda. Przykryć 2 plackiem i docisnąć. Zwinąć w rulonik kawałek papieru do pieczenia i włożyć do do otworu w cieście o dzięki temu z potrawy będzie odparowywać woda.
Pasztet piec ok. 70 minut w 180 stopniach. Zostawić w formie do ostygnięcia.
Podgrzać rosół z koniakiem, zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i schłodzić. Włożyć lejek do rulonika z papieru, wlać polewę. Chłodzić ok. 4h. Usunąć rulonik, pokroić pasztet w plastry.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER