Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Grecka musaka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sos pomidorowy 1 sztuk
przyprawa jarzynowa 2 łyżek stołowych
mięso mielone 750 gramów
ziemniaki 4 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
mleko 600 mililitrów
jogurt naturalny 200 mililitrów
jajka 2 sztuk
parmezan tarty 4 łyżek stołowych
bułka tarta 3 łyżek stołowych
bakłażany 2 sztuk
natka pietruszki posiekana 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 4 łyżek stołowych
woda 1 szklanek

Wykonanie:

Oczyszczone bakłażany pokroić w plastry, oprószyć jarzynką i odstawić na 30 minut. Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać mieso i smażyć ok. 10 minut. Wsypać sos pomidorowy i dolać szklankę wody. Smażyć jeszcze ok. 5 minut, dodać natkę pietruszki, wymieszać i odstawić.
Oczyszczone ziemniaki pokroić w plastry i gotować 10 minut w wodzie z łyżką jarzynki, odcedzić.
Umyte i osuszone bakłażany obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Z mąki i masła przygotować jasną zasmażkę, wlać mleko, zagotować i przestudzić. Po przestudzeniu dodać jajka, jogurt i parmezan, doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne natłuścić i posypać tartą bułką, wyłożyć mięso, przykryć ziemniakami i bakłażanami, polać białym sosem i piec ok. 50 minut.

Uwagi:

Bakłażany można zastąpić cukinią.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: greczynka

Data: 2011-11-09

I bardzo ważny cynamon - nie ma mussaki bez cynamonu, a jeśli chodzi o mięso to powinna to być baranina lub jagnięcina :)

Autor: anvla

Data: 2011-05-11

harnas mowi prawde, wlasnie wrocilam z grecji i tam mussake podaja Z ZIEMNIAKAMI a nie z baklazanem, i nie wyspuje sie sosu a pomidory, najlepiej SWIEZE !!!

Autor: smakoszka

Data: 2011-04-15

Swego czasu pracowałam w Grecji na restauracji. Miałam też wielu znajomych wśród okolicznych kucharzy . Do prawdziwej musaki zawsze dodaje się trochę ziemniaków bo wchłaniają one nadmiar wody w zapiekance. Proszę więc nie pisać bzdur.

Autor: kuchcik2

Data: 2010-06-23

Do prawdziwej mussaki NIGDY nie używa się ziemniaków. Chyba, że ktoś jest ubogi i chce obciąć koszty. Ale wtedy-po co to robić? Warstwa przesmażonych bakłażanów w plasterkach, warstwa mięsa z cebulą i przyprawami i warstwa plastrów pomidorów (żadnych sosów!). Itd, na koniec powinny być bakłażany, polać wszystko roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i zapiec. PYCHA!

Autor: GRECZYNKA!

Data: 2010-04-28

TO PRAWDA CO NAPISAŁ "HARNAŚ" TAK SIĘ ROBI PRAWDZIWĄ GRECKĄ MUSAKĘ...

Autor: Harnaś

Data: 2009-07-07

1.Albo bakłażan albo ziemniaki 2. Jak można "wsypać" sos pomidorowy? 3. Zamist jarzynki bakłażany posypać solą (!!!) 4. Zamiast parmezanu powinna być Graviera!!! Ostatecznie może być szwajcarski Gruyere 5. Co to za jasny sos?! I do tego z jogurtem?! To po prostu powinien byc beszamel (z gałką muszkatałową!) 6. Najpierw warstwa bakłażanów, potem warstwa mięsa, znowu bakłażanów i na wierzch beszamel

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER