Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Dorsz zapiekany z makaronem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet dorsza 4 sztuk
cukinia mała 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bazylia, pęczek 1 sztuk
bułka tarta 4 łyżek stołowych
parmezan starty 100 gramów
czosnek 2 ząbki
makaron wstążki 300 gramów
olej 4 łyżek stołowych
pomidory w puszce 1 sztuk
bulion warzywny 1 kostek
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 30 minut. Oczyszczoną cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć na oleju, aż wyparuje większość soku. Dodać tartą bułkę, posiekaną bazylię i parmezan. doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Olejem wysmarować 4 miseczki do zapiekania. Z masy uformować 4 kulki i każdą zawinąć w filet. Zwinięte filety ułożyć po środku miseczek. Wokół rozłożyć wstążki. Polać je pomidorami zmiksowanymi razem z zalewą i pokruszoną kostką bulionu. Całość posypać 3 łyżkami tartym parmezanem. Zapiekać ok. 25 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2008-12-20

całkiem dobre :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER