Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Ziemniaki pieczone w koszulce z boczku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 2 łyżek stołowych
papryka mielona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
boczek wędzony 150 gramów
jogurt naturalny 200 mililitrów
czosnek 5 ząbki
szczypiorek posiekany 2 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki obgotować prze 10 minut w osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Obtoczyć w mące, oprószyć mieloną papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i owinąć nim przygotowane ziemniaki. Ziemniaki ułożyć na wyłożonej pergaminie blaszce do pieczenia. Pie 30 minut w 180 stopniach, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący.
Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z rozmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem i skórka z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki podawać z sosem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER