Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Karp w galarecie II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 90
czas(z pieczeniem/smażeniem): 6 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karp świerzy 1 sztuk
cebula 3 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler mały 0,5 sztuk
marchewka średnia 2 sztuk
ziele angielskie 2 sztuk
pieprz, ziarno 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
natka pietruszki, gałązki według uznania
vegeta 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz mielocy według uznania
żelatyna 7 łyżek deserowych

Wykonanie:

Karpia oczyścić z łusek i sprawić. Do garnka wlać 5 szklanek wody, wrzucić cebulę pokrojona w grube plastry oraz pozostałe warzywa pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 5 minut. następnie włożyć oczyszczonego karpia, lekko osolić i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut ( od chwili zawrzenia). Miękką rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakowa i przełożyć na talerz. Delikatnie, by mięso zbytnio się nie rozpadało, pokroić ją ostrym nożem na nieduże dzwonki. Wywar, w którym gotował się karp, przecedzić do czystego garnka, przyprawić do smaku vegetą, zagotować i połączyć z namoczoną, i rozpuszczona na ogniu żelatyną. na dnie owalnego głębokiego półmiska lub niskiej salaterki ułożyć kawałki ryby, obłożyć je pokrojoną na plasterki lub słupki małą marchewka oraz kilkoma kawałeczkami selera i pietruszki, przybrać natką. Zalać rybę odcedzonym i przestudzonym wywarem, odstawić w chłodne miejsce. Kiedy ryba i wywar wystygną , przykryć naczynie i wstawić do lodówki, by galareta dobrze zastygła. Podawać z pokrojona na plastry cytryną albo z chrzanem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER