Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Zwykłe ciasto drożdżowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
olejek waniliowy 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny 1 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka 750 gramów
cukier 250 gramów
masło 0,5 sztuk
jajka 4 sztuk
mleko 0,5 litrów
rodzynki 100 gramów

Wykonanie:

Drożdże zetrzeć z 550g mąki i 0,25 ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. masło utrzeć , dodawać po 1 żółtku i na zmianę; cukier, mąkę, resztę mleka i aromat, skórkę z cytryny i sok oraz bakalie. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z masą na gładkie ciasto, na koniec dodać delikatnie ubite białka na sztywną pianę (ewentualnie rodzynki) Włożyć do blaszki wysmarowanej olejem i bułką tartą.Piec w średnio gorącym piekarniku, przez 45 minut.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ewcia

Data: 2011-04-22

DZIĘKI ZA PRZEPIS;) POZDRAWIAM

Autor: kasiaa .

Data: 2010-03-14

przepis wydaje się ciekawy i prosty ;) pozdrawiam

Autor: KASIA

Data: 2009-07-18

WYPRÓBUJE TEN PRZEPIS ,BO WYDAJE SIĘ ŁATWY A JA JESZCZE NIGDY NIE PIEKŁAM SAMA

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER