Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Zebra z masą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mleko 0,5 szklanek
olej 0,5 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier 3 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
budyń waniliowy w proszku 2 łyżek stołowych
masło 150 gramów
rum 2 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztuk

Wykonanie:

Wykonanie ciasta: jajka ubić z cukrem na puch, dodać mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną wymieszać z kakao. Średniej wielkości tortownicę wyścielić papierem do pieczenia i na środek wlewać po łyżce raz białego, raz ciemnego ciasta. Pies ok. 45 minut w 180 stopniach. Wykonanie masy: żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, wymieszać, rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka i mieszając powoli wlać na gotujące się mleko. Gęstą masę zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać rum i po łyżce zimnego budyniu. Na zimny placek wyłożyć masę i udekorować polewą czekoladową. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Ewelosa

Data: 2008-12-11

Lubię ciasto zebrę pod wszelkimi postaciami z masą i bez :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER