Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Zapiekanka z bakłażanów

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażan 500 gramów
pomidorki 500 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
ser parmezan 100 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
oliwa 250 mililitrów
ser gouda 100 gramów

Wykonanie:

Bakłażana umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm, posolić i popieprzyć odstawić na 15 minut. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć pomidora( 30-40 sekund z każdej strony) uprzednio umytego i pokrojonego w plasterki tak jak bakłażana. Na tej samej patelni usmażyć później bakłażana na złoto, każdą z porcji odkładać na papier , tak aby tłuszcz mógł wsiąknąć. Dużą formę natłuścić oliwą, wkładać do niej na zmianę raz bakłażana i raz pomidora pomiędzy warstwami sypać parmezan. Na wierzch dodatkowo posypać startym serem gouda i bułkę tartą, skropić oliwą Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180-190 stopni C.Podawać na ciepło.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER