Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Barszcz czerwono karminowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pieprz według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
grzyby suszone 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
cebula 3 sztuk
jabłka kwaśne 500 gramów
buraki 750 gramów

Wykonanie:

Buraki umyć dokładnie , najlepiej wyszorować je szczoteczką i opłukać. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, a gdy ostygną, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i pogotować z dodatkiem umytych grzybów lub pieczarek. Gdy cebule zaczną mięknąć, włożyć umyte i pokrojone jabłka i ugotować do miękkości. Wszystko wlać do garnka z utartymi burakami, dopełnić wrzącą wodą i posolić. Zagotować i odstawić na 1 godzinę. Podgrzać, przyprawić do smaku czosnkiem z solą, cukrem i pieprzem, dodać sok z cytryny bądź zakwas z buraków. Przecedzić przez gęste sito.

Uwagi:

Podawać z uszkami z pieczarek, zalewając je na talerzach gorącym barszczem

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER