Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Barszcz czerwony czysty

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
buraki 750 gramów
grzybki suszone 2 sztuk
chudy rosół 4 szklanek
zakwas buraczany 0,75 szklanek
cebula 2 sztuk
listek laurowy według uznania
ziele angielskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Grzybki umyć, zalać wodą, namoczyć i ugotować. Buraki umyć dokładnie, najlepiej szczoteczką, pod strumieniem bieżącej wody, obrać , opłukać, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać gorącym rosołem, dodać pokrojoną cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, gotować przez 2-3 minuty. Odstawić posolić i pozostawić na 20-30 minut. Następnie przecedzić przez gęste sito, dodać wywar z grzybów i zakwas buraczany. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Podawać na gorąco, w filiżankach z dodatkiem np;pasztecików lub diaboletek z serem. Posypać nacią z pietruszki.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER