Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Bigos

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 240 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 9
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta kwaszona 1 kilogramów
słodka kapusta 1 kilogramów
wieprzowina 750 gramów
wołowina 500 gramów
boczek wędzony 500 gramów
słonina 300 gramów
cebula 4 sztuk
surowe śliwki 150 gramów
listek laurowy 2 listków
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
kiełbasa 200 gramów

Wykonanie:

Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Oczyścić boczek, pokroić na cienkie plastry, oczyszczoną słoninę pokroić w kostkę. Słoninę i wędzony boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu podrumienić cebulę pokrojoną w kostkę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć drobno poszatkować i połączyć kapustę z kwaszoną.W dużym emaliowym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrojone w paski śliwki suszone. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli, przez 4-5 dni po około 4 godziny uważając aby bigos się nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem

Uwagi:

Wieprzowina najlepsza od szynki. Dobre efekty smakowe dodaje czerwone wytrawne wino(1 szklanka) wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos w kamiennym garnku lub weckach: wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut i lekko zapiec.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

pyszne, tradyjnie polskie danie;)

Autor: warmax

Data: 2009-02-02

mieszkam na Warmii-ale urodziłem się na Galicji....dla mnie Kapusta bez kminku jest nieporuzeniem/majeranek ?!/wino-1,1,5-takjałowiec-tak,studzenie i mrożenie iznowu duszenie-tak....i znowu...i znowu ale bez kminku??????????!!!!!!!!!!!

Autor: elunia8762

Data: 2008-12-20

popieram bigos powinien miec kilka dni wtedy jest najlepszy:)

Autor: Floress

Data: 2008-12-11

Bigos musi się gotować przez kilka dni, wtedy jest najlepszy ;) I tylko z kiszonej kapusty, bez słodkiej. No i najlepiej jak najwięcej gatunków mięs. Mmmmm, nie mogę się doczekać ;)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER