Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pianka z maślanki, z winogronami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka 1000 mililitrów
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
cukier według uznania
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
winogrona małe 300 gramów

Wykonanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe 3 jajka z 3 łyżkami cukru i z 10 gr cukru waniliowego, i z szczyptą soli ubić mikserem na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko łyżką połączyć. Ciasto przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok.25 minut w 160 stopniach na jasno złoty kolor. Wykonanie pianki maślankowej: do dużego naczynia wlać maślankę i zmiksowane truskawki, dosłodzić do smaku, roztrzepać mikserem, dodać namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuszczoną na ogniu żelatynę. Mikserem ubijać tak długo, aż powstanie pianka. Przełożyć ją na zimny biszkopt umieszczony w tortownicy i wyrównać. Umyte i odsączone winogrona poukładać na piance. Galaretkę wykonać wg przepisu na opakowaniu i tężejącą zalać winogrona. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER