Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Knedle

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sól według uznania
żółtko 1 sztuk
jajko 1 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1 szklanek
ugotowane ziemniaki 500 gramów

Wykonanie:

Ziemniaki powinny być gorące tuż po ugotowaniu. Przeciska się je przez praskę bądź sito i odstawiamy na chwilę. Do pod studzonych należy dodać obie mąki, wbić jajko oraz żółtko i wyrobić ciasto. Z tego ciasta należy natychmiast formować knedle.Zwykle najpierw formuje się wałek, podsypując go lekko mąką, a potem ten wałek kroi się na równej wielkości kawałki, z których kształtuje się na dłoni placuszki. Na każdy placuszek należy kłaść nadzienie i zlepiać tak, żeby powstała kulka o średnicy około 5 cm. Knedle wrzuca się do wrzącej wody, osolonej. Po ugotowaniu wyjmuje się je na durszlak, przelewa wrzątkiem odsącza i podaje od razu na gorąco z masłem ze zrumienioną bułką tartą. Knedle na słodko można podawać ze śmietaną a na słono z sosami.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kiaos123

Data: 2009-10-19

bardzo dobre wszyscy wszystko zjedli

Autor: smerfetka

Data: 2009-08-20

świetne!!

Autor: smerfetka

Data: 2009-08-20

świetne!!

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

kopytka;)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER