« Powrót  

Kulebiak

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 2 szklanek
żółtko 2 sztuk
masło 8 dekagramów
sól według uznania
gałka muszkatałowa według uznania
mleko 0.5 szklanek
borowik suszony 4 sztuk
kapusta kwaszona 0.5 litrów
cebula 1 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
tłuszcz według uznania
kminek według uznania
jajko 2 sztuk
drożdże 3 dekagramów

Wykonanie:

Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem cukru.Pozostałe składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy wraz z podrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy wszystko na jednolita masę i odkładamy na stolnice opruszoną mąką nakrywamy ściereczką i dajemy ciastu rosnąć. W tym samym czasie przygotowujemy farsz do kulebiaka:namoczone wcześniej i przegotowane grzyby drobno siekamy tak samo jak wcześniej ugotowaną kapustę.Do tego siekamy również cebulę i smażymy ja do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy do niej grzyby i kapustę i wszystko razem smażymy. Gdy wszystko będzie miało już odpowiednia konsystencję ściągamy z ognia kapustę i odkładamy ją do schłodzenia. Następnie dodajemy do smażonki jajko, żółtko i przyprawy. Blachę smarujemy tłuszczem.Ciasto rozciągamy i układamy na nim farsz formujemy z tego wałek zalepiamy brzegi i delikatnie przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto z farszem smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem następnie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni i pieczemy około 40 minut.

Autor: kizuh

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: