« Powrót  

Wino z jarzębiny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 60
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dojrzałe owoce 4 kilogramów
woda 6 litrów
pożywka- fosforan amonowy 3 gramów
kwas cytrynowy 2 gramów
cukier 3 kilogramów

Wykonanie:

Przygotować matkę drożdżową. owoce umyte i obrane zmiażdżyć lub ugnieść zalać wrzącą woda, z której litr odlać i przegotować z 1 kg cukru. Po przestudzeniu połączyć moszcz z wodą z cukrem, pożywką matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butlę zamknąć korkiem z waty. Po tygodniu przelać przez gęste sito, dodać pozostały cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości moszczu. Założyć korek z rurką fermentacyjną. Pierwszy raz ściągnąć po 6 - 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: