Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Ucierane z makiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mak 2 szklanek
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
cukier 2 szklanek
jajko 13 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
zapach rumowy 1 sztuk
margaryna 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mak umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć i zemleć przez sito o małych otworach. Żółtka ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem rumowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godz. w temp. 190 st.C. Po ostudzeniu ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER