Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pianka jogurtowo-truskawkowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier według uznania
cukier waniliowy 26 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
jogurt naturalny 2000 mililitrów
żelatyna 8 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 6 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubijamy, mikserem, z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym (10g) i szczyptą soli na puch. Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na złoty kolor.
Wykonanie pianki truskawkowej: jogurt (800 ml) łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i słodzimy do smaku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić kilkoma łyżkami jogurtu i połączyć z resztą masy. Ubijać mikserem, aż masa jogurtowo-truskawkowa się powiększy i powstanie pianka. Ubitą piankę wylewamy na zimny biszkopt umieszczony w blaszce.
Wykonanie pianki białej: jogurt (1200 ml) łączymy z cukrem do smaku i cukrem waniliowym (16 g), namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, rozprowadzamy kilkoma łyżkami jogurtu i łączymy z resztą. Ubijamy, mikserem, masę jogurtową, aż powstanie pianka, którą wykładamy na piankę różową i wyrównujemy.
Na wierzchu układamy herbatniki i oblewamy polewą kakaową.
Przygotowanie polewy: do rondelka wkładamy kakao, margarynę, cukier (0,5 szklanki), mleko, mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczka) i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, ciepłą oblewamy górę ciasta.
Polewę obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER