Użytkowników online: 28
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Gołąbki z ryżu i mięsa mielonego

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta 1 sztuk
ryż 1 kilogramów
mięso mielone 1 kilogramów
vegeta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
cebula 2 sztuk
smalec 0.5 kostek
liście laurowe 5 sztuk

Wykonanie:

Ostrym, szpiczastym nożem wyciąć z kapusty głąb, tak aby nie uszkodzić liści kapusty. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej główkę kapusty (musi być cała w wodzie). Przykryć pokrywką i pozostawić, aby liście się zaparzyły. Młoda kapusta parzy się szybko, natomiast stara musi zaparzać się dość długo. Stopniowo wyciągać listki te, które już poodchodziły od główki. Z ostygniętych liści powycinać zgrubienia.
Przygotowanie farszu:
do dużego garnka powoli wsypywać ryż, przebierając z nieczystości. Ryż kilka krotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować na pół miękko ( ma być dobrze zaparzony lecz nie ugotowany). Do sypkiego, pół miękkiego ryżu dodać mięso mielone i podsmażoną na smalcu, oczyszczoną i drobno, pokrojoną cebulę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, doprawiając przyprawą jarzynową, pieprzem i solą. Farsz łyżką nakładać do przygotowanych liści i zawijać zgrabne gołąbki.
Do dość dużego garnka włożyć specjalną podstawkę do gotowania gołąbków, wlać wody do wysokości podstawki. Tymi największymi liśćmi z kapusty wyścielić podstawkę, a na nich układać gołąbki. Każdą warstwę gołąbków posolić i pomiędzy gołąbkami powkładać kilka listków laurowych. Gołąbki układać tak, aby na górze były te najmniejsze. Ostatnią warstwę przykryć pozostałymi listkami. gotować pod przykrywką, na małym ogniu, do miękkości kapusty. Gołąbki z młodej kapusty gotują się szybciej (ok. 1 - 1,5 godz.), natomiast ze starej dłużej(ok. 3 godzin).

Uwagi:

duża kapusta - najlepiej młoda, mięso mielone wieprzowo-wołowe,

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: jacek2

Data: 2012-02-04

Miesa MUSI byc wiecej niz ryzu !!! Ja przyzadzam 1 czesc ryzu na 3 czesci miesa ...

Autor: monika

Data: 2011-06-19

wlasnie zrobilam golabki wyszly przepyszne ;)

Autor: roza

Data: 2010-10-05

przepyszne dzieki

Autor: Locia

Data: 2010-06-23

ja dodaje jeszcze konserwę i przecier pomidorowy mieszam to z farszem i wychodzi przepyszne wszyscy się zajadają ... ;]

Autor: Daris

Data: 2010-06-03

super przepis dzieki

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER