Użytkowników online: 21
kulinaria
« Powrót  

Gołąbki z ryżu i mięsa mielonego

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta 1 sztuk
ryż 1 kilogramów
mięso mielone 1 kilogramów
vegeta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
cebula 2 sztuk
smalec 0.5 kostek
liście laurowe 5 sztuk

Wykonanie:

Ostrym, szpiczastym nożem wyciąć z kapusty głąb, tak aby nie uszkodzić liści kapusty. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do niej główkę kapusty (musi być cała w wodzie). Przykryć pokrywką i pozostawić, aby liście się zaparzyły. Młoda kapusta parzy się szybko, natomiast stara musi zaparzać się dość długo. Stopniowo wyciągać listki te, które już poodchodziły od główki. Z ostygniętych liści powycinać zgrubienia.
Przygotowanie farszu:
do dużego garnka powoli wsypywać ryż, przebierając z nieczystości. Ryż kilka krotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować na pół miękko ( ma być dobrze zaparzony lecz nie ugotowany). Do sypkiego, pół miękkiego ryżu dodać mięso mielone i podsmażoną na smalcu, oczyszczoną i drobno, pokrojoną cebulę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, doprawiając przyprawą jarzynową, pieprzem i solą. Farsz łyżką nakładać do przygotowanych liści i zawijać zgrabne gołąbki.
Do dość dużego garnka włożyć specjalną podstawkę do gotowania gołąbków, wlać wody do wysokości podstawki. Tymi największymi liśćmi z kapusty wyścielić podstawkę, a na nich układać gołąbki. Każdą warstwę gołąbków posolić i pomiędzy gołąbkami powkładać kilka listków laurowych. Gołąbki układać tak, aby na górze były te najmniejsze. Ostatnią warstwę przykryć pozostałymi listkami. gotować pod przykrywką, na małym ogniu, do miękkości kapusty. Gołąbki z młodej kapusty gotują się szybciej (ok. 1 - 1,5 godz.), natomiast ze starej dłużej(ok. 3 godzin).

Uwagi:

duża kapusta - najlepiej młoda, mięso mielone wieprzowo-wołowe,

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: jacek2

Data: 2012-02-04

Miesa MUSI byc wiecej niz ryzu !!! Ja przyzadzam 1 czesc ryzu na 3 czesci miesa ...

Autor: monika

Data: 2011-06-19

wlasnie zrobilam golabki wyszly przepyszne ;)

Autor: roza

Data: 2010-10-05

przepyszne dzieki

Autor: Locia

Data: 2010-06-23

ja dodaje jeszcze konserwę i przecier pomidorowy mieszam to z farszem i wychodzi przepyszne wszyscy się zajadają ... ;]

Autor: Daris

Data: 2010-06-03

super przepis dzieki

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER