Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kluski drożdżowe z sosem truskawkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 25
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 2.5 gramów
jajko 2 sztuk
mleko 0.5 szklanek
cukier 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
śmietana 0.6 szklanek
truskawka 400 mililitrów

Wykonanie:

Wykonanie ciasta: drożdże rozprowadzić z cukrem (0.5 łyżeczki)i jedną łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia. W naczyniu wymieszać mąkę z jajkami, mlekiem, śmietaną (2 łyżeczki) i wyrośniętym rozczynem. Ręką wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od ścian naczynia (jeśli jest za rzadkie, to dodać mąki, a jak za gęste - to mleka). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swą objętość, to wyrobić rękoma niewielkie kulki, poukładać na ściereczce, jak podrosną to ugotować na parze, w garnku do gotowania na parze.
Wykonanie sosu: zmiksowane truskawki połączyć ze śmietaną (0.5 szklanki) i cukrem do smaku.
Sosem polać, ugotowane na parze kluski drożdżowe.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

na slodko nigdy nie jadlam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER