Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Tort makowo-czekoladowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
cukier 5.25 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mak 1 sztuk
masa czekoladowa w proszku 1 sztuk
galaretka brzoskwiniowa 1 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
woda 0.5 szklanek
alkohol 2 łyżek stołowych
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznania
płatki czekolady według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym i cukrem (5 łyżek) na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na jasno złoty kolor. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki.
wymieszaną masę makową rozłożyć na jednym placku biszkoptowym.Na maku poukładać odsączone i pokrojone brzoskwinie. Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z brzoskwiń + gorąca woda. Tężejącą galaretkę wylać na owoce i wstawić do lodówki. Masę czekoladową zrobić wg przepisu na opakowaniu. Drugi placek biszkoptowy nasączyć ponczem. Na zastygniętą galaretkę rozłożyć połowę masy czekoladowej i przykryć nasączonym biszkoptem. Górę tortu posmarować pozostałą masą czekoladową i ozdobić posypką oraz wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na całą noc. Po zdjęciu tortownicy, brzeg tortu obsypać bułką tartą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER