Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babka czekoladowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 8
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
mąka ziemniaczana 0.6 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 1 szklanek
margaryna 300 gramów
mleko 0.6 szklanek
czekolada w proszku 7 łyżek deserowych
ajerkoniak 6 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
wiórki kokosowe według uznania

Wykonanie:

Margarynę (1 kostka), mleko (0.5 szklanki),ajerkoniak (4 łyżki) i czekoladę w proszku (5 łyżeczek) zagotować stale mieszając. Do przestudzonej masy dodać żółtka i wymieszane mąki (mąka - 2 szklanki i mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki)z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do posmarowanej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie polewy: do rondelka włożyć margarynę (50 g), czekoladę w proszku (1.5 łyżki), ajerkoniak (2 łyżki), mleko (1 łyżka), cukier (0.25 szklanki) i mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje.
Zimną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: milena122

Data: 2011-04-20

babka wyszła mi pyszna :) dzięki za dodanie ;)

Autor: pawlo1404

Data: 2008-12-12

Uwielbiam babki kakaowe!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER