Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Mazurek cygański z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
cukier 300 gramów
masło 300 gramów
żółtko 2 sztuk
jajko 6 sztuk
śmietana 1 łyżek stołowych
sól według uznania
owoc według uznania
daktyl 100 gramów
figa 100 gramów
orzech zielony 100 gramów
rodzynki 100 gramów
polewa czekoladowa 1 sztuk

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru (150 g) , Żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut.
0,6 ciasta rozwałkować. Przełożyć do natłuszczonej blachy, resztą ciasta wylepić brzeg. posmarować 1 jajkiem. Piec 15 min. w temp. 180 stopni. Rodzynki, pokrojone figi, oraz daktyle, sparzyć wrzątkiem. Osączyć. Orzechy posiekać.Żółtka utrzeć z cukrem (150 g) na puszystą masę, połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Dodać bakalie. Masę rozłożyć na cieście. Piec około 25 min w temp. 180 stopni. Schłodzony mazurek ozdobić polewą i owocami.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: fizia

Data: 2012-04-02

ciężko się zorientować ile jajek do czego

Autor: dzes

Data: 2011-05-09

hee :) Bosko

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER