Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babka ze skórką pomarańczową

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
rum 1 łyżek stołowych
ocet 0.25 łyżek stołowych
woda 6 łyżek stołowych
cukier puder 200 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 0.5 kostek
żółtko 4 sztuk
cukier 1 szklanek
mleko 1 szklanek
drożdże 60 gramów
mąka tortowa 500 gramów
sok z cytryny według uznania

Wykonanie:

Z drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku, mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie się odrywać od miski, dodać roztopione masło i wyrabiać dalej.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wymieszać ze skórką.
Formę z kominkiem natłuścić i włożyć ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Zagotować, mieszając wodę z cukrem i octem. Przestudzić i wymieszać z sokiem z cytryny i rumem. Lukrem polać babkę.

Uwagi:

ocet 6%

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER