« Powrót  

Mazurek z wiśniami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 1 kostek
cukier 0.5 szklanek
migdały posiekane 0.5 szklanek
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
żółtka ugotowane na twardo 4 sztuk
wiśnia z konfitury według uznania

Wykonanie:

Na stolnicy margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać cukier migdały, przetarte żółtka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na placek grubości 1cm i wyłożyć nim blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia.Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich na cieście kratkę. Mazurek posmarować rozmąconym żółtkiem i upiec na złoty kolor w 180 stopniach. Kiedy wystygnie, kratki wypełnić osączonymi z konfitury wiśniami i posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

żółtka ugotowane przetarte przez sito

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: