Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta kiszona 500 gramów
boczek wędzony 100 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
grzyby suszone 3 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
marchew 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
ziemniak 4 sztuk
bulion warzywny 2 kostek
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
kminek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka mielona według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę. Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. W dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć boczek z cebulą i czosnkiem, mieszając, podsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę, zalać 1 litrem wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi, gotować 15 minut i przelać do duszącej się kapusty. Zupę wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku mielonym kminkiem, papryką, cukrem, solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekaną natką.

Uwagi:

natka pietruszki posiekana

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: tedy

Data: 2011-04-13

Ja robię bardzo szybki kapuśniak. Obieram ziemniaki i marchewkę, ziemniaki kroję w kostkę a marchewkę w plasterki tak jak kawałek kiełbasy. Wrzucam to wszystko do garnka razem z listkiem laurowym, pieprzem i cebulką pokrojoną w piórka, zalewam wodą i dodaję kostki grzybową i wędzoną. Po 20min. wrzucam trochę pokrojoną kapustę kiszoną i gotuje jeszcze 5min. Ilość składników zależy od ilości kapuśniaku. W moim domu taki kapuśniak nazywano parzybroda, bo podczas jedzenia kapusta nieraz parzyła brodę.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER