Użytkowników online: 18
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Pączki z marmoladą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 30
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
mleko 1 szklanek
żółtko 6 sztuk
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder 100 gramów
spirytus 1 łyżek stołowych
margaryna 0.5 kostek
marmolada owocowa 300 gramów
olej według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mąki w 0,5 szklance letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z mąką, resztą mleka, cukrem waniliowym, alkoholem, wyrośniętym rozczynem i ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto, dodać pod koniec stopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki i od ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Na każdy nałożyć marmoladę, uformować pączki i zostawić do wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wkładać po kilka pączków. Zrumienione ciasto odwrócić, dosmażyć na złoty kolor. Wyjąć pączki, osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: KORNELIA

Data: 2012-01-01

PYhota

Autor: Bix

Data: 2011-03-07

Mi ciasto nie chcialo urosnąć i poczki byly twarde nie dobre

Autor: bozenka_kiłek

Data: 2011-03-03

Bardzo zmaczne fyszły te połczki :)

Autor: matrix394

Data: 2011-03-02

ja nie wiem mi ciasto nie hce zgestnonc jes za bardzo lejace

Autor: sasanix17

Data: 2010-08-09

chcialbym dostac przepis na 60 paczkow:D:D:D jesli mozna

Autor: manonds

Data: 2010-02-12

Ja tez musialam dodac troszke wiecej maki, a marmolade albo konfitury proponuje wszczykiwac gruba strzykawka w uformowane paczki, duzo latwiej! Paczki sa przepyszne!

Autor: domisia82

Data: 2010-02-11

Zaraz biorę się do pieczenia!

Autor: krystian1160

Data: 2010-02-05

pyszne pączki

Autor: alutka

Data: 2009-07-24

Polecam! PRZEsmaczne wyszły te pączki;) Dzięki Becia za przepis:D

Autor: alutka

Data: 2009-07-24

Najsmaczniejsze pączki jakie zrobiłam ;) Najlepszą rekomendacją będzie chyba jak napiszę, że w ciągu 4 godzin prawie wszystkie zniknęły:D Dzięki Becia za przepis!!!

Autor: MADZIA

Data: 2009-06-04

smaczne pączusie

Autor: Becia

Data: 2009-02-19

Jeśli ciasto jest za rzadkie należy dodać trochę mąki, a jeśli jest za gęste, to trzeba dodać trochę mleka. Tak właśnie jest z ciastami drożdżowymi. Ciasto na pączki ma być nie za rzadkie i nie za gęste. Pączki należy smażyć na średnim ogniu, tak aby piekły się po woli z obu stron na brązowo (tylko nie ciemny brąz). Jeśli będą się piekły zbyt szybko, to w środku mogą być nie dopieczone (surowe)

Autor: anna23

Data: 2009-02-18

Ciasto wyszlo dobrze, też się martwiłam, że bedzie zbyt lejące, ale w końcu wyszlo idealnie tak jak w przepisie. Musiłam jedynie trochę wiecęj mąki dodać. Pieczenie, smażenie i gotowanie to często kwestia wyczucia więc zawsze można pokombinować według swojego uznania jeśli coś nie idzie zgodnie z przepisem.

Autor: Brzoza

Data: 2009-02-18

przepis ok wszystko dobrze a nie jak ''ania'' godala ze sie ciasto leje.. przepis jest ok aniu prosimy naucz sie piec ;)

Autor: ania

Data: 2009-02-18

Kurde w tym przepisie jest coś namieszane! To nie jest możliwe ,aby z tych proporcji ciasto odchodziło od ręki i miski/ono jest lejące!!!@!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Perfumada

Data: 2009-02-18

Ludzie ile wy macie la? Żal i Lol? To już takie stare teksty że nie wiem..a to ze któś publikuje swoją opinię na temat pączków to nie powinno nikogo interesować!!!

Autor: cycpsia

Data: 2009-02-18

jaki żal i lol

Autor: Blondi

Data: 2009-02-17

Uwielbiam pączki hiehie;D

Autor: ewwa

Data: 2009-02-17

super przepis,polecam...

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER