Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Zupa gaspacho

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
włoszczyzna 250 gramów
bułka 250 gramów
olej 0.5 szklanek
papryka zielona 2 sztuk
cebula 1 sztuk
ząbek czosnku 3 sztuk
ogórek 1 sztuk
pomidor 500 gramów
ocet winny 6 łyżek stołowych
sól według uznania
śmietana według uznania

Wykonanie:

Bułkę pokroić w kostkę i usmażyć na wrzącym oleju na rumiane grzanki.Paprykę , cebulę , czosnek, ogórek i pomidory obrać, obrać wymyć i pokroić w drobną kostkę. Ugotowaną miękką włoszczyznę, przesmażone grzanki razem z olejem i octem winnym(lub wodą z kwaskiem cytrynowym) zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodając tyle wody , aby zupa miała odpowiednią gęstość(2-2,5l). Osolić do smaku i znów zmiksować, by powstał krem. Dodać wszystkie drobno pokrojone warzywa. Aby gaspacho było bardziej "po polsku" można dodać kilka łyżek śmietany.

Uwagi:

Gaspacho to po naszemu chłodnik a w Hiszpanii Żur hiszpański. Wszystko to samo tylko tyle że nie ma mięsa, a jest za to wiele więcej jarzyn.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: wesoły

Data: 2010-08-18

po pierwsze gazpacho nie zawiera śmietany, a po co je ulepszać po polskiemu skoro jest wyśmienite! po drugie, gęstość nie mierzy się w litrach.

Autor: edl26

Data: 2008-12-12

a ja dodałabym jeszcze odrobinę kukurydzy konserwowej

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER