Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Chłodnik litewski klasyczny

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
włoszczyzna 250 gramów
cielęcina 200 gramów
botwina 2 sztuk
śmietana 1 szklanek
mleko zsiadłe 1.5 szklanek
kwas buraczany 1.5 szklanek
ogórek 2 sztuk
jajko 4 sztuk
wędlina 100 gramów
zielenina 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
lód według uznania

Wykonanie:

włoszczyznę umyć obrać i zalać wrzącą osoloną wodą (ok.1,5 szklanki) i ugotować wywar. Cielęcinę umyć włożyć do wywaru i ugotować. miękkie mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Botwinę umyć, posiekać , i dodać do wywaru, i kilka razy zagotować . Odcedzić wywar, a włoszczyznę razem z botwiną zmiksować lub przecedzić przez sito(niektórzy, je drobno tylko siekają) Gdy przecier i wywar będą zimne, połączyć je dodając śmietanę, kwaśne mleko i kwas buraczany, bądź kwas z ogórków kiszonych, pokrojone w plasterki ogórki (świeże) i jajka na twardo, chudą szynkę drobno pokrojone w paseczki lub 2 parówki pokrojone po obgotowaniu w krążki. Parówki najpierw obiera się z osłonką, potem wkłada do wrzątku na kilka minut, zestawia z ognia, a po kilku minutach kroi. Jeszcze posiekany koperek i szczypiorek, a do smaku: soli , pieprzu, cukru. Nalewając chłodnik do miseczek lub na talerze, dodaje się każdemu po 1-2 kostki lodu

Uwagi:

botwina - 2 paczki

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: j.gd

Data: 2011-07-13

to jest ohyda

Autor: pawlo1404

Data: 2008-12-12

Podałem go gościom z Wilna. Byli oczarowani!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER