Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Barszcz wigilijny z uszkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 0.75 szklanek
mąka 2 szklanek
olej 5 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
grzyby suszone 200 gramów
vegeta według uznania
sól według uznania
kwasek cytrynowy według uznania
majeranek 1.5 łyżek stołowych
koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżek stołowych
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz ziarnisty 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
porcja rosołowa 0.5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
burak czerwony 3 sztuk

Wykonanie:

Przygotowanie barszczu: do garnka włożyć umytą porcję rosołową, dodać oczyszczone i starte na grubej tarce buraczki, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę. Zalać zimną wodą, posolić. Zagotować, łyżką pozbierać tworzące się szumowiny. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu 40 minut. Przecedzić. Do wywaru dodać koncentrat barszczu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą jarzynową, kwaskiem cytrynowym. Dodać majeranek i zagotować.
Przygotowanie uszek: umyte i namoczone grzyby gotować do miękkości w osolonej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić. Zimne dobrze odcisnąć z wody i przekręcić przez maszynkę. Oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać przekręcone grzyby, mieszając podsmażać chwilę na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą jarzynową.
Na stolnicy z mąki, szczypty soli i mleka wyrobić ciasto na uszka. Rozwałkować i literatką wykrawać małe krążki, układać na nich farsz grzybowy i wyrabiać uszka. Gotować w osolonej wodzie (tak jak pierogi).

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ble

Data: 2009-12-22

Jaki to barszcz wigilijny jak gotowany na porcji rosołowej. Chyba ktoś nie zna tradycji wstyd.

Autor: aska

Data: 2008-12-22

za daleko moim zdaniem są podane ilości - źle się czyta - albo bliżej powinny być produktow, albo kolorami /delikatnie ciemny/jasny zroznicujcie wiersze pozdrawiam i dzieki za przepis ! Wesolych Swiat!

Autor: vikusia

Data: 2008-12-10

fajny przepis/ na zadanie miałam wymyślić przepis na uszka z barszczemi ten sie przydał, dostałam 5... dzięki

Autor: wieslawal64

Data: 2008-12-06

Nie podobają mi się takie wielkie uszka one bardziej przypominają USZY.

Autor: Iza

Data: 2008-11-24

Dziękujemy, poprawiliśmy błąd :)

Autor: ebe

Data: 2008-11-24

a na co do barszczu 3 vbudynie i to czekoladowe?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER