Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Półmisek wędlin z melonem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
oliwka czarna 120 gramów
bazylia 3 łyżek stołowych
figa 5 sztuk
pomidorki podłużne 5 sztuk
szynka wołowa 8 sztuk
mortadela 8 sztuk
melon 1 sztuk
salami włoskie 60 gramów
szynka prosciutto 8 sztuk

Wykonanie:

Melona umyć i wydrążyć z niego pestki , pokroić na cząstki tak aby powstało z niego 8 cząsteczek (może być cięty melon w talarki , bądź plasterki)
8 cząstek ułożyć na połówce talerza (talerz musi być dosyć duży)
Wędliny oczywiście wszystkie drobno wcześniej skrojone: breasaola, salami, mortadelę, prosciutto, ułożyć luźno na drugiej połowie talerza.
Figi i pomidorki pokrojone na ćwiartki kładziemy luźno na środku talerza.
Wszystko posypać bazyliom, dodać krążki z czarnych oliwek na całość przekąski, polać oliwą z oliwek extra vergine dodać pieprz do smaku

Uwagi:

w tym daniu wszystko zależy od dodatków, czyli świeżych i dobrej jakości: melonów, fig i czarnych oliwek. Włosi nazywają tą przekąskę jako salmi. oliwki bez pestek, bazylia świeżo posiekana, świeże figi, 8 plastrów szyki wołowej cienko pokrojonej (bresaola), mortadela - 8 plastrów, włoskie salami cienko pokrojone, szynka prosciutto - 8 plastrów

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER