Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Zupa di pesce

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z ryby morskiej 500 gramów
krewetki 500 gramów
małże 300 gramów
pomidory w puszce 300 gramów
dorsz głowa 1 sztuk
sól według uznania
wino białe wytrawne 130 mililitrów
wrzątek 900 mililitrów
natka pietruszki według uznania
chili czerwone suszone 1 sztuk
oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
pieprz według uznania
chleb pszenny 4 sztuk

Wykonanie:

Do garnka z oliwą z oliwek wrzucić chili, połowę pietruszki, czosnek, smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.
dodać głowę ryby, pomidory, wino, gotować tak długo aż większość płynu wyparuje.Zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez 20 minut.
Filety pokroić na kawałki, małże oczyścić i wymyć, z Krewetek wyciągnąć czarne wnętrzności i obrać ze skorupki.
Kawałki ryby i małże dodać do wywaru i gotować około 5 minut, dodać krewetki i gotować jeszcze 5 minut.
Chili i głowę ryby wyjąć z zupy małże wyrzucić(te nieotwarte)
Dodać oliwę z oliwek i pietruszkę, doprawić do smaku.
Tosty zrobić z chleba (zrumienić na patelni)
Natychmiast podawać do konsumpcji

Uwagi:

Ta zupa o śródziemnomorskim charakterze jest łatwiejsza do przygotowania niż prowansalski odpowiednik - bouillabaisse.

chleb pszenny - 4 kromki, ząbek czosnku pokrojony w talarki

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER