Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Zupa pavese

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kości wołowe 500 gramów
mięso wołowe 400 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
seler naciowy łodyga 2 sztuk
goździk 5 sztuk
cebula 2 sztuk
woda 1.5 litrów
masło 60 gramów
chleb pszenny 4 sztuk
parmezan starty 130 gramów
jajko 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Mięso i kości włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu, zdejmując z powierzchni ścięte białko w formie piany.
W połówki cebuli wkłuć goździki dać do garnka razem z selerem naciowym, ziarnami pieprzu i włoszczyzną. Gotować na małym ogniu około 3 godzin.
Po tym wyciągnąć mięso i gotować jeszcze przez godzinę.
Rosół przecedzić i odstawić do przestygnięcia, na całą noc wstawić do lodówki , rano ściągnąć z wywaru płaty tłuszcz, ponownie zagotować.

Przed samym podaniem, rozgrzać na patelni masło, obsmażyć na złoto chleb z obu stron, umieścić w miseczkach do zupy, posypać parmezanem, na chlebek rozbić jajko (Żółtko powinno być w całości)posypać sola i pieprzem. Natychmiast podawać.

Uwagi:

Bulion wołowy z jajkiem

Jajka można troszkę ściąć przed włożeniem do miseczek.
Bulion wołowy należy samodzielnie ugotować najlepiej dzień wcześniej, gdyż najlepiej później można ściągnąć tłuszcz.

cebule w połówkach, pszenny chleb - 4 kawałki

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER