Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Barszcz czerwony z uszkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 9
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bułka tarta 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek według uznania
mąka 80 gramów
jajko 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
grzyby suszone 20 gramów
ocet 1 łyżek stołowych
ziele angielskie 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
burak czerwony 500 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
barszcz czerwony w proszku 1 sztuk

Wykonanie:

Przygotowanie barszczu: grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Buraczki obrać, opłukać i pokroić w słupki, zalać 1,5 litra wody, dodać obrany czosnek i 1 cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić do smaku. Gotować 10 minut, dodać ocet i odstawić na 15 minut. Przecedzić przez sito. Do gorącego barszczu wsypać barszcz ekspresowy z torebki, wymieszać, dodać wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paski grzybów. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem.
Przygotowanie farszu: 1 małą cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone pozostałe grzyby i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Wykonanie ciasta: z mąki i jajka zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty 4x4 cm. Na każdym położyć farsz, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Uszka wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gdy wypłyną, wyjmować.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: bartek2149

Data: 2011-12-23

Zgadzam sie z tym, to jest profanacja. Dodawanie gotowych dodatkow psuje smak.

Autor: Pinokio

Data: 2010-12-23

Wszystko ładnie, pięknie, ale ta potrawa kojarzy mi się z wigilią, a tu z kolei nie wyobrażam sobie żadnych barszczyków w proszku, veget i tym podobnych "ulepszaczy". Dla mnie to po prostu profanacja!

Autor: Butterfly

Data: 2010-12-23

Barszcz ekspresowy z torebki?? To nie jest przepis..

Autor: hgfkmfkfjfhk

Data: 2010-12-22

co to za farsz ; /

Autor: mario

Data: 2010-12-18

ale jaja: dodać barszcz z torebki Prawdziwy barszcz to kiszony barszcz, a to jest tylko wywar

Autor: Wilku

Data: 2010-11-24

W związku z marzeniew: uszka kupujemy w sklepie! xD

Autor: Lora

Data: 2009-12-21

Bardzo pyszne.Sprawdziłam.WAAAAAArto.

Autor: kasiczka

Data: 2009-08-07

musze wypróbowac ten przepis,wygląda na łatwy w wykonaniu i na smaczna potrawke:)

Autor: marzeniew

Data: 2009-04-28

Ugotujemy. Najważniejsze że jest przepis na uszka

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER