Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pierogi mięsne z piekarnika

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
woda 4 łyżek stołowych
mięso mielone wołowe 400 gramów
ziemniak 1 sztuk
kalarepa 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą, posiekać z miękką margaryną, dodać wodę, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wykonanie farszu: warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mięsem i natką, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto podzielić na 6 porcji. Rozwałkować na placki o średnicy 20 cm. Na połowę każdego nałożyć porcję farszu oraz kawałeczek masła. Zwilżyć brzeg ciasta, złożyć i mocno zlepić, pozostawiając po środku mały otworek. Na natłuszczonej blaszce ułożyć pierogi, grzebieniem do góry i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 10 minut w 200 stopniach, zmniejszyć temp. do 180 i jeszcze raz posmarować jajkiem, piec jeszcze 30 minut, aż ciasto stanie się złote i chrupiące.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER